Клуб електронике

Клуб електронике

Трећа је година од оснивања Клуба електронике,  који је званично је основан 07.06.2012. године у “Првој техничкој школи”. За наш клуб нису потребне чланске карте и остале формалности, довољно је да сте радознали, да волите електронику, спремни на дружење, размену идеја, знања и све остало долази само по себи.

Најзначајнији пројекти који су реализовани у претходном пројеккту су професионалани натпис “ПРВА ТЕХНИЧКА ШКОЛА”, који је постављен на дан школе 19. октобра 2013. године  на улазним вратима школе. Постављени натпис на улазу школе је најбоља позивница за ученике који имају већа интересовања ка практичној примени знања која могу да стекну у нашој школи.

slika1

slika2

Значајан пројекат који је проистекао из Клуба електронике је пројектовање и израда штампаних кола. Пројектовање се врши на рачунару у PCB Wizard-у, Protel-у, Eaglе-у. Штампана кола се израђују фото поступком по тачно одређеној процедури. Овај пројекат је веома унапредио редовну наставу из предмета Практична настава из електронике и Примена рачунара, јер се пројектовање и израда штампаних кола реализују у потпуности.

Један од значајнијих достстигнућа клуба је изрда соларних пуњача мобилних телефона у склопу пројекта “ ПРОЈЕКАТ СОЛАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ ” који води професор Филип Драгаш.

Важно је истаћи да су чланови клуба тражили и нашли оргинална решења. Комплетна израда, електронике, кућишта као и студија уградње и смештаја делова су дело ученика чланова Клуба електронике.

slika 3

Ученици чланови клуба су урадили и низ занимљивих електронских склопова који су побудили велику пажњу на “Сајму образовања” и “Сајму науке и уметности” у Другој гимназији. Наводимо електронски склоп “Бесконачно огледало” који је интересантан због примене знања не само из електронике већ и из физике.

 slika 4  slika 5

Клуб је током школске 2014/2015 год. реализовао више пројеката, који су представљени на фестивалима науке у Првој и Другој крагујевачкој гимназији.

Један од пројеката била је необична електронска лампа која је светлела у води и мењала нијансе светлости у одговарајућем временском периоду.

Клуб је остварио сарадњу са Другом крагујевачком гимназијом на пројекту Фонтане. У клубу је реализована електроника која управља RGB ласером, који је постављен у оптичком каблу и на излазу фонтане даје предивне ефекте.

Радозналост, ентузијазам и рад чланова клуба електронике је резултовао наградама.

Члан клуба Милош Радовић освојио је награду за најбољи експеримент на Фестивалу науке “Дај(т)е се на знање” који је одржан у Првој крагујевачкој гимназији. Награда је додељена за самосталан пројекат “Интелегентна људска роботска рука”. Овај проналазак је изазвао интересовање и професора и ученика а сам експонатат је био најпосећенији.

 slika6  slika7
 slika 8  slika 9
 slika11  slika 12

 

Клуб електронике је освојио специјално признање за најсадржајнији штанд на “Фестивалу науке и уметности”  који је одржан у Другој крагујевачкој гимназији. Професоре и посетиоце сајма је највише одушевило оргиналноист решења која су ученици сами реализовали.

 Zahvalnica1  Zahvalnica2

slika10

Клуб електронике има у плану низ пројеката који се тренутно налазе на чекању и труди се да одржи традицију Прве техничке школе по питању технике и иновација.Током следеће године очекујемо донацију опреме и побољшане услове рада,што ће са ентузијазмом чланова клуба,дати још боље резултате.

Интересовање ученика за клуб из године у годину расте,јер то није само место где се реализују нове идеје,већ и место за окупљање и дружење младих електроничара.

klub

Број ученика који посећују клуб и учествују у свим активностима је 30-так. Од тога је и 5 девојака, има и студената бивших учениика наше школе.