БЕЗ ВАЗДУХА НЕМА ДАХА

У Првој техничкој школи дана 11.05. 2023. године одржана је јавна презентација пројекта Без ваздуха нема даха, као део дисеминацијских активности Еразмус+ пројекта Иновативне наставне методе и стратегије у образовању. Учесници јавне презентације били су ученици одељења 4/1хт, техничари за заштиту животне средине и њихови ментори Миланка Павловић, Ана Тодоровић и Маринa Николић које су ученицима помагале да се пројекат успешно реализује. Пројекат представља корелацију предмета: биологије, еколиогије, загађивање и заштита ваздуха и аутоматске обраде података, као иновативне методе у настави.

Ученици су присутне госте (сараднике из Научног клуба, Центра за образовање Крагујевац, Природно-математичког факултета, професоре Средње стручне школе, Медицинске школе, Прве техничке школе и ученике) упознали са основним чињеницама које се тичу структуре и састава атмосфере, загађења ваздуха, последицама загађења ваздуха на вегетацију, материјале, људе и животну средину. Након тога су говорили о методама за анализу квалитета ваздуха и поступцима за пречишћавање ваздуха. Упознали су нас са значајем мониторинга квалитета ваздуха и законском регулативом за ову значајну област.

Најзначајнији део јавне презентације је било представљање података о квалитету ваздуха у Крагујевцу током зимских месеци када очекујемо пораст концентрација загађујућих супстанци због грејне сезоне. Ученици су пратили концентрације сумпор диоксида, азот диоксида, азота и озона током зимских месеци и закључили да концентације наведених супстанци нису прекорачиле дозвољене вредности. Ово јасно указује да је промена горива у градској топлани довела до решења дугогодишњег проблема када су се користила фосилна горива. Закључак вишемесечног рада ученика је да је квалитет ваздуха у Крагујевцу током протекле зиме био добар.