eTwining projekat Math is our life

Прва техничка школа је у октобру 2020. године узела учешће у међународном eTwinning пројекту ” MATH IS OUR LIFE ” . Пројекат је трајао 6 месеци и учешће су узеле следеће земље: Турска (организатор), Србија, Грчка, Италија, Румунија и Јордан.

Циљеви пројекта:

 1. Подизање свести ученика о значају математике у животу, математика није само решавање
  задатака из књига, то је део нашег живота.
 2. Развијање и организовање наставе и учења којим се повећава интересовање ученика за часове
  математике.
 3. Стварање интердисциплинарног окружења за учење које укључује историју, биологију,
  информатику, уметност и музику.
 4. Развијање и побољшање језичких компетенција.
 5. Унапређивање дигиталног учења.
 6. Развијање свести о безбедности на интернету и поштовању ауторских права.

У октобру, имали смо први састанак на којем смо се договорили око пројектних задатака и постављен је први задатак да креирамо наш лого и изабран је најбољи.


У новембру, истраживали смо историјски развој математике.


У децембру, научили смо оригами, киригами и направили календар за 2021. годину.


У јануару, имали смо активности и задатке које смо решавали у апликацији Геогебра, активности везане за примену математике у природи.


У фебруару, научили смо основе криптологије и искористили знање да једни другима шаљемо шифриране поруке и проналазили одговарајуће методе за откривање значења порука. Имали смо активности везане за примену математике у уметности и музици. 3. фебруара имали смо и вебинар посвећен безбедности на интернету под именом “SAFETY IN DIGITAL WORLD”.

У марту смо имали заједнички вебинар, свих пројектних партнера и ученика, на којем су ученици пројекта представили цео пројекат и активности.


Део пројекта је представљен и у оквиру манифестације Мај месец математике, виртуелном научном шетњом ” ОТКРИЈМО ЛЕПОТУ МАТЕМАТИКЕ КОЈА ЈЕ СВУДА ОКО НАС”, свим наставницима и ученицима Прве техничке школе и шире на сајту школе. Пројектну активност везану за безбедност на интернету реализовала је професор Марина Николић на часовима рачунарства и информатике. Чланови пројектног тима су своја искуства у раду пренели наставницима и ученицима кроз различите активности.


Учениици који су заједно са професором, Марином Николић, реализовали пројекат су: Јевтић
Теодора I 2 g , Јовановић Селена I 2 g , Петровић Никола I 2 g , Јелић Гордана I 1 ht , Ђурђевић Алекса I 1 ht , Ђукић Миња I 1 g , Ђукић Нађа I 1 g , Илић Јелена I 1 g , Милановић Ђурђина I 1 g , Милановић Мирјана I 1 g , Станковић Ивана I 1 g , Рајчевић ТеодораI 1 g , Смиловац Ивона I 1 g, Обрадовић Вук  I2 g. Ученици из свих земаља су уживали у раду и размени идеја, а ученици наше школе су успешно реализовали све постављене задатке.