Школска слава

sveti sava

Школска слава

По речима Матије Бећковића: Било је Срба и пре Светог Саве, али је Свети Сава први Србин који је знао ко је, видимо да је он заправо био јако поносан на своје порекло и свој народ. Прва техничка школа је обележила 27. јануар на традиционалан начин. Свечана академија посвећена овом светитељу одржана је у свечаној сали школе са почетком у 13h. Свечаност је отворена химном Светом Сави, а затим је уследило сечење колача. Након тога, професорка српског језика и књижевности, Марија Благојевић, поздравила је све присутне госте. Уследила је беседа о Светом Сави коју је говорио директор школе, Ненад Андрић. Он је такође и уручио награде најуспешнијима у претходној години. Професор који је добио Светосавску награду ове године је Вера Лазић, професорка математике и информатике, која је својим несебичним радом и залагањем завредела ово признање. Професорка Марија Благојевић награђена је за велики допринос испред драмске секције. Слободан Николић, директор предузећа НИКОМ, сваке године награђује најбољег ученика школе златником, па је тако ове године Кристина Јојић, ученица 4. године архитектонског смера, традиционално награђена. Овогодишњи најбољи ученици на подручјима рада су:
Најбољи ученик на подручју рада Електротехника је Лука Васиљевић.
Најбољи ученик на подручју рада Пољопривреда, производња и прерада хране је Николија Митровић.
Најбољи ученик на подручју рада Геодезија и грађевинарство је Ксенија Зечевић.
Најбољи ученик на подручју рада Хемија, неметали и графичарство је Дејан Живић.
Иван Игњатовић, директор Е-пројектинга ММ, традиционално је наградио најбољег ученика на смеру Енергетика. Ове године то је Вељко Јовановић.
За дугогодишње учешће у хору, школа награђује Николу Анђелића и Уроша Николића.
За најбољи ликовни рад награђена је Анастасија Рајковић.
За најбољег спортисту школа награђује Душана Величковића, а спортисткињу Катарину Живковић.
Најбољи литерални рад дело је Милице Васовић.
И ове године су награђени матуранти, дугогодишњи чланови драмске секције: Илија Ивановић, Ксенија Зечевић, Марко Лукић, Тамара Миљојковић, Горан Стојановић.
Школа похваљује и награђује одбојкашку, фудбалску, рукометну, кошаркашку екипу и екипу шахиста.
Награђени су и сви ученици који су учествовали на Светосавским данима.
После доделе награда хор je најавио представу драмске секције посвећену животу по јеванђељу Патријарха Павла, и вези са животом Светог Саве.
Кристина Јојић, председник парламента, покретач бројних активности у школи и добитник овогодишње Светосавске награде издвојила је делић свог времена за један кратак интервју.

1. За коју активност можеш да кажеш да си поносна, која је спроведена у овом полугодишту, а да си била њен иницијатор?
Изузетно сам поносна на овогодишњу хуманитарну доделу пакетића у школи „Вукашин Марковић“ и у вртићу „Колибри“. То је постала традиција од када сам ја председник парламента у Првој техничкој школи.
2. Како успеваш да ускладиш обавезе везане за ваннаставне активности са школским обавезама?
Мислим да је организација кључна ствар у свему томе. Да бих постигла све морам да пишем све што би требало да урадим током недеље.
3. Која активност је била највећи изазов за тебе у току школске године?
Највећи изазов за мене је представљала овогодишња додела пакетића у школи за децу са посебним потребама „Вукашин Марковић.“
4. Да ли си очекивала да ћеш добити ову престижну награду и какав је осећај сада када си је добила?
Не могу да кажем да сам очекивала. Мислим да су други препознали мој рад и ангажовање током свих ових године, у којима сам ја искрено уживала.
5. Који су твоји планови после средње школе?
Уписаћу архитектонски факултет, за који се спремам. Искрено се надам да ћу бити успешна у јуну.
6. Шта препоручујеш другим ученицима који би желели да постану добитници ове награде?
Рећи ћу кратко БУДИ ХУМАН!

Александра Јанкоски