Трећи дан – Струмица

Уторак, 21.05.2024. година

Прва активност, трећег дана, била је дизајнирање јастука на папиру, која ће се моделирати у програму GeoGebrа. Ученици су дизајнирали цртеж на папиру. Одабран је по један репрезентативан цртеж по сваком тиму. Одабрани дизајни јастука су моделирани у ГеоГебри и презентовани присутнима. Ово је повезивање програма GeoGebra са обрадом текстила. Моделирани јастуци и су накнадно израђени у текстилној радионици школе. Свакој школи учесници пројекта се поклања по један јастук из сваког тима.

Наредна активност је била цртање змајева такође на папиру. У GeoGebri је ученицима представљена конструкција змаја са димензијама, а на упутству и путем видеа објашњен сам поступак израде.

Наредна активност: Потребан материјал и алат је подељен на три места (летвице, најлон, лепак, спреј за брзо сушење лепка, метар, маказе, клешта,…) Летвица мора да буде тачно измерена и исечена у складу са задатим мерама. За фиксирање укрштених делова од летвице користи се спреј и лепак, конац и лепљива трака. Змајеви морају да буду што лакши да би могли да полете.

Након тога смо посетили радионицу са CNC машином где је изрезан зупчаник прављен претходног дана у GeoGebri са ласерски исписаним натписима школа. Ово је повезивање GeoGebre и обраде дрвета.

За све учеснике пројекта је после активности у школи организован аутобуски превоз до манастира Вељуса познатог по живописаној икони Христа када је имао дванаест година и где је сестринство манастира припремило послужење. Из порте манастира се пружа изузетан поглед на град Струмицу, околна села и планине према Бугарској и Грчкој. Посетили смо и манастир у селу Ваноча, који је саграђен на месту светилишта из четвртог века окруженом старим стаблима липе.

После повратка у Струмицу ученици и наставници су имали слободно вече за упознавање града, које смо искористили да у Дому културе присуствујемо концерту Музичке школе “Боро Џони” и чујемо изузетно музицирање на разноврсним инструментима, као и хор деце Струмице.

По повратку у хотел подаци су постављени на сајт школе за прва три дана мобилнисти.