Прављење Леонардо да Винчијевог моста у оквиру пројекта Geometry of Countries

Прављење Леонардо да Винчијевог моста у оквиру пројекта Geometry of Countries


Један од најславнијих ренесансних уметника, Леонардо да Винчи, осим сликарством, бавио се и конструкцијом. У 1501. години, Леонардо да Винчи направио је скицу моста дугог 240 метара – јединственог распона који је требало да буде изграђен преко Златног рога – природног улаза у Босфорски мореуз који дели град Цариград, данашњи Истанбул.

Ово је први пут да је предложен такав дуг распон моста. Мост није могао бити изграђен, јер је био превише напредан за градитеље тог времена.

1996. године савремени норвешки уметник, Vebjorn Sand, видео је цртеж моста на изложби Леонардових инжењерских пројеката. Sand је био одушевљен и по повратку у Осло, он је предложио да норвешки државни путеви предузму изградњу пројекта.

2001. године, мост на основу Леонардовог оригиналног дизајна саграђен је у близини града у Норвешкој, на аутопуту који повезује Oslo i Stokholm. Претварање основног дизајна у стварност урадио је архитекта Selberg.

Ученик Прве техничке школе Рајић Немања је заједно са својим другарима који су у пројекту Geometry of Countries и професорком Марином Николић направили Да Винчијев мост уз помоћ дрвених летвица, што је био задатак у оквиру eTwinning пројекта Geometry of Countries. То је пример моста који се може направити без употребе чекића и ексера. Летвице се могу спојити преклапањем, тако да никада не клизе. Користио је две врсте дрвених летвица једна дужа 20цм и једна краћа 10 цм. Кратке дрвене летвице формирале су степенице моста, дуге дрвене летвице су формирале параболу моста, чиме је примењена способност аналитичког начина размишљања.