Недеља против вршњачког насиља

Поводом Међународног дана против вршњачког насиља, Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања Првe техничкe школe, организовао је низ активности током целе последње фебруарске недеље, с циљем јачања солидарности, заједништва, емпатије, другарства и позитивне атмосфере.

Наиме, ученици и запослени су писали лепе и афирмативне поруке, правили заједничке фотографије, одржавали дискусионе групе и радионице на тему превенције вршњачког насиља.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља, обележава се сваке године последње среде у фебруару под називом „Дан розe мајицаˮ. У нашој школи, акцију су подржали ученици и запослени, који су тог дана носили розе мајицу или маску.

У току недеље против вршњачког насиља, реализована је презентација ,,Безбедност на интернету“, која је резултат пројектних активности насталих на часовима Рачунарства и информатике, под менторством наставнице Марине Николић. Ученичкој презентацији присуствовали су представници свих одељења првог разреда.

 Вршњачке едукаторке, из одељења 1/1г, су своје другаре упознале са добрим и лошим странама интернета; интернет бонтоном; одликама дигиталног насиља и начинима супротстављања истом; дале предлоге за заштититу личних података од злоупотребе; приказале едукативни видео и организовале квиз знања. На крају часа, ученици су у одговарајућем веб алату уписивали речи на које их асоцира ,,Безбедност на интернету“.

Заинтересовани могу да погледају презентацију на линку:  https://view.genial.ly/600c2b24ae03310d0c24d505/presentation-untitled-genially

Реализоване превентивне активности су лепо прихваћене код ученика, што нам указује на значај и потребу да са њима наставимо континуирано. Само заједно и доследно можемо одржати сигурно и подстицајно школско окружење за све.

Координатор Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Драгана Зарков