Међународна сарадња

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА ПРВЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СА СШЕЕ ИЗ СОКОЛНИЦА-ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

Међународна сарадња Прве техничке школе и СШЕЕ се одвија кроз два пројекта: „Енергија без граница“ и „Студије без граница“

“ЕНЕРГИЈА БЕЗ ГРАНИЦА “

Школске 2004-2005. године , делегација Прве техничке школе путује у Соколнице на договор о реализацији сарадње. Сваке школске године сарадња се одвијала у 4 фазе:

• Одлазак професора Прве техничке школе
• Долазак професора из СШЕЕ(тада ИСШ)
• Одлазак наших ученика у Чешку
• Долазак њихових ученика у Крагујевац

Циљ ове сарадње је размена искустава међу професорима, размена ученика ,стручна едукација наших ученика и примена стечених знања на монтирању опреме који се донира школи,опремање кабинета.(пре свега енергетског који је јединствен у Србији).Сарадња се проширила и на опрему за електронику и енергетску електронику (ЛОГО контролери,макетне плочице,макете за извођење вежби и практичне неаставе…) .Осим радног дела програм се састојао и из туристичко-рекреативног у циљу упознавања природних лепота и знаменитости Чешке и Србије.

“СТУДИЈЕ БЕЗ ГРАНИЦА”
2007.године сарадња се проширује на пројекат „СТУДИЈЕ БЕЗ ГРАНИЦА“ који јеприхваћен од стране Јужноморавске регије. Једини услов је учење чешког језика(учење језика је започето у Другој крагујевачкој гимназији).Након тога делегација из Чешке долази у нашу школу где се врши презентација ИСШ из Соколница – октобар 2007. године.Овим пројектом пружа се могућност наставка школовања ученицима који су завршили други разред електро одсека у нашој школи.Од 17.08.2008. прва група од 8 наших ученика одлази на школовање у Чешку и ова сарадња успешно траје и свих наредних година до данас. Ученицима наше школе пружа се могућност наставка школовања и стицања дипломе Европске уније уз добијање стипендија ,могућности запослења у Чешкој као и студирања у Чешкој.

Сваки јубилеј је посебан и свечан. Што је више јубилеја, живот је испуњенији и срећнији. Десет година успешне сарадње и истинског пријатељства са Интегрисаном средњом школом из Соколница били су повод за још једно незаборавно дружење пријатеља.Приликом посете делегације из Чешке у новембру 2014.године директори Прве техничке школе Ненад Андрић и СШЕЕ-Соколнице Ing. Oldřich Životský потписали су Повељу о десетогодишњој сарадњи са жељом да се сарадња настави још дуги низ година.