Мај месец математике и eTwinning

Мај месец математике у Првој техничкој школи

У оквиру обележавања једанаестог по реду Маја месеца математике у нашој школи су реализоване
следеће активности :

  1. Корелативни час математике и информатике (Весна Митровић и Марина Николић) одржан 27.05.2022. у одељењу I2г, где су ученице Симић Каја, Милошевић Александра, Божовић Нина, Грбовић Кристина, Ђорђевић Мартина, Јанићијевић Анђела, Конатар Татјана, Мијаиловић Ивона, Николић Сара, Милосављевић Анастасија, Џудовић Милица (одељења I2 и I1г) представиле резултате рада на eTwinning пројекту G.Ʃ.ℕ. 4ℤ (Geometric@l Ʃducation ℕetwork for ℤ) и “MIE” Maths Is Everywhere и представиле утиске обележавања Маја месеца математике на простору Силоси Београд.
  2. Изложба “Математика, твоја шанса”, у периоду од 16.05 до 20.05.

У оквиру Маја месеца математике у Првој техничкој школи одржана je презентација ученика која је била увод у отварање изложбе ученичких радова , у кабинету 2 за рачунарство и информатику, посвећену представљању еТwinnig пројеката G.Ʃ.ℕ. 4ℤ (Geometric@l Ʃducation ℕetwork for ℤ) (у којем је учествовала Прва техничка школа као једина школа из Србије, заједно са школама из још 4 земаља: Румуније, Грчке, Италије и организатора Турске). Реализацију и организацију презентације и изложбе на ову тему je извела професор математике и информатике Марина Николић заједно са својим ученицима.

Представљене су активности реализованог пројекта: лого, математички примери у природи, календар у облику додекаедра, математика у архитектури-грађевине од прошлости до данас, мостови у свету, модели полиедара, математика у уметности, креирање мостова, String Art, String Art у Geogebri, школа из мојих снова.

Ове године, по први пут се реализује Научни караван у оквиру Маја месеца математике, на
простору Силоси Београд у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд и Научним клубом Крагујевац. Осмишљен је као путујући аутобус, који је ученицима, наставницима, омогућио једнодневну посету са циљем да се подстакне вршњачка едукација, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања.

17.05. 2022. године ученици eTwinning пројекта били су награђени једнодневном посетом овом догађају, за свој уложен напор и залагање на пројекту. Поред учешћа у Математеатру опробали су се у игри “ Тајни агент 314”, возили коцкоцикл, упознали се са процесом настајања видео игара, опуштали се у рестарт соби математике тишине, забавили у тетрис соби и још доста интересантних активности. Презентацију ученика и њихове импресије можете погледати у прилогу испод. Наког овог једнодневног научног излета ученици су се вратили пуни позитивних утисака, нових знања и са ставом да математика може бити забавна.

У оквиру обележавања једанаестог по реду Маја месеца математике, Прва техничка школа у сарадњи са Научним клубом Крагујевац и Центром за промоцију науке Београд, реализовала је изложбу под називом “Математика, твоја шанса”, у периоду од 16.05 до 20.05. На форексама, који су били постављени у холу школе, представљени су математички одговори на 13 питања, као што су: Колика је шанса да добијете близанце?, Колика је шанса да се сруши авион у ком се налазите?, Колика је шанса да мајмун одкуца Шекспирова дела? Која је вероватноћа да добијете на лотоу и др. Реализацију и организацију изложбе на ову тему je извела професор математике и информатике Марина Николић заједно са својим ученицима.