Обука за тренере учења – “Ефикасно учење”

школа

Вршњачки тим Прве техничке школе је у склопу својих планираних активности а у циљу популаризације учења, организовао у среду 30.11.2016. у периоду од 10 до 16 часова у Сали за састанке Прве техничке школе, обуку за тренере учења. Тим је препознао потребу великог броја ученика који имају проблем у учењу и организацији времена за учење. Како Школу похађа велики број ученика и реализација тренинга није могућа за све идеја је била да се обучи тридесет тренера који ће затим бити база знања за остале.

Организован је конкурс на који су ученици могли да пријаве и искажу своју мотивацију за учешће у овом пројекту. Изабрани ученици су затим похађали радионицу коју је реализаовао Филип Сенћански, предавач Школе интелектуалних вештина. Партнер реализације тренинга поред Школе интелектуалних вештина била је и компанија Линк Груп која је подржала реализацију обуке и обезбедила бесплатно учешће за ученике и приручнике „Ефикасно учење“. Један део ових приручника дониран је школској библиотеци и на тај начин је овај садржај доступан свим ученицима школе.

Обучени тренери  ће током школске године реализовати по две радионице за своје вршњаке који похађају Прву техничку школу. Такође тренери ће изабрати вршњаке којима ће бити ментори и чији ће напредак у учењу пратити ове школске године. Сви полазници обуке су оценили да је обука била успешна, да је учење на такав начин продуктивно, да је рад реализатора био одличан и да би поново учествовали. Недељу дана након завршене обуке организован је састанак на ком су тренери разменили своја искуства у примени техника брзог читања, памћења и организације учења и изабрали ученике којима ће бити ментори. Неки од коментара полазника обуке: „сад вежбам са метрономом да читам и напредујем у брзини читања, брже читам, лакше и брже учим, систем памћења који нас је Филип научио је сјајан, сада учим 45 минута а затим правим паузу и то ми помаже да запамтим до детаља све, желимо више оваквих обука“.

 

                                                                                                                                               Школски психолог,

                                                                                                                                                      Бојана Поповић

 

Коор. Вршњачког тима Прве техничке школе,

Ђоковић Лазар