Треће место на конкурсу поводом обележавања Дана породице 2021. године

,,Све срећне породице личе једна на другу,
свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.”

Лав Николајевич Толстој

Породица представља јединствену и незамењиву матицу у којој свако од нас, свесно или несвесно, формира своју личност. Породица је нешто што се углавном добија самим рођењем и представља кључни део живота сваког човека. Породицу обично чине брачни пар и деца, али то не мора увек бити случај, јер члан породице не мора бити неко ко нам је у најближем крвном сродству, већ може бити и неко нама битан.

Породице бих поделила на срећне и несрећне. Срећна породица је, по мом мишљењу, породица у којој владају слога, разумевање и љубав. Чланови срећне породице једни другима пружају неизмерну љубав и доста пажње. Родитељи срећне породице су посвећени својој деци и као главни циљ њиховог васпитања имају да израсту у добре, одговорне, вредне и поштене људе. Деца се у срећним породицама осећају сигурно, безбрижно и вољено, а заузврат родитељима пружају љубав и поштовање. Такву породицу бих упоредила са меканим, удобним креветом у који једва чекате да дођете и којем се увек радо вратите због топлине и угодности коју осећате док сте у њему. Срећне породице личе једна на другу управо због топлине и угодности. Ни у таквим породицама није све увек идеално, али сваки члан породице мора имати разумевања за сваког, јер је то једини начин да се преброде тешки периоди. Проблеми у породицама настају када родитељи немају довољно
времена и разумевања за своју децу и њихово васпитање, као и када их не уче правим вредностима. Деца тада постају несрећна и ускраћено им је оно главно, што би требало да носе од куће, а родитељи постају незадовољни. Деца несвесно граде зидове око себе, који касније представљају проблеме са поверењем у даљим међуљудским односима. У таквим породицама нема слоге и разумевања. Такве породице бих окарактерисала као несрећне и често у њима постоји нелагодност и напетост због различитих ситуација и проблема. Због различитих ситуација и проблема, свака несрећна породица је несрећна на свој начин.

Породица је благо које треба чувати, јер нам на крају остаје само она, а кључ за срећну породицу је разумевање. Чувајте своје најмилије и имајте разумевања за њихове лоше дане. Цените их, поштујте и дајте им љубав, да бисте добили љубав. Смисао нашег живота је да волимо и будемо вољени, јер љубав је осећање које све побеђује и чини чуда.

Вера Ристић II 2хт
Предметни професор: Миљан Божовић