Посета делегације ЕМК из Русије

Међународна сарадња Прве техничке школе са ЕМК (Екатеринбургский монтажный колледж)
из Јекатеринбурга – Руска Федерација

Од 26. до 29. јануара у посети Првој техничкој школи у Крагујевцу била је делегација ЕМК, са којим је у јуну 2019. године потписан споразум о сарадњи из области науке и образовања.

Србија и Русија имају дуго, снажно пријатељство, али управо од модерне младе генерације у многоме зависи његово очување и јачање.

Ученици четвртог разреда колеџа у Јекатеринбургу: Алексеј Јескин, Даниил Ким и Денис Андријенко, а у пратњи Л. С. Хоринове, заменика директора за академске послове и С. В. Разумовске, професора историје, дошли ​​су у Србију и упознали се са вршњацима. У директној комуникацији разменили су искуства у научном и техничком стваралаштву, ученичком предузетништву и ближе се упознали са српском традицијом.

Посебна нам је част што су наши руски пријатељи својим присуством 27. јануара увеличали прославу Дана Светог Саве и нашу „Светосавску академију“ и употпунили поздравним говором, пажљиво бираним речима Л.С. Хоринове, а у име директора ЕМК, господина В.Н. Чистјакова.

Руска делегација је директору Прве техничке школе, господину Зорану Зорићу, уручила честитку на српском и руском језику и икону Александра Невског, великог руског кнеза и свеца. Поред манастира овог свеца налази се зграда Јекатеринбуршког колеџа. Поред тога поклон је симболично употпуњен и тренерком са натписом колеџа ЕМК, укључујући на тај начин нашег директора међу „почасне студенате уралског колеџа“.

Песма „Потерянный рай“ руске рок групе „Ария“, а у извођењу ученика Даниила Кима, у потпуности се сјединила са изузетно одиграном представом наше драмске секције по књизи „Игра анђела“, а под вођством наставнице српског језика и књижевности, Марије Благојевић. Наравно, песма је поздрављена заслужним аплаузом и овацијама, а представа је без даха оставила све присутне, бришући све разлике међу народима.

26. јануара ученици су у посетили Меморијални парк „Шумарице“ и Музеј „21. октобар“. Заједно са ученицима Прве техничке школе и координатором домаћином Весном Павловић, наставницом руског језика, и Зораном Николићем, замеником директора, делегација ЕМК положила је венце на споменик војницима Црвене армије у Опорници, на споменик ученицима које су стрељали нацисти и на споменик Ромима – чистачима ципела. Учествовали су и на округлом столу у музеју „21. октобар“, посвећеном дану ослобођења Аушвица и сећању на жртве нацистичких концентрационих логора, а учествовали су представници администрације Крагујевца, опуномоћеника и амбасадор Израела у Србији, историчари, чланови Српско-израелског друштва пријатељства и друге организације.

Сваке вечери чланови Ученичког парламента Прве техничке школе у договору са наставником координатором, Велимиром Дуканцем, организовали су креативне састанке са неформалном комуникацијом за ученике госте са Урала – концерт српске етно музике у изведби Крагујевачког певачког друштва, посета биоскопу где су заједно одгледали филм „Слуга“.

Ученици рН клуба организовани од стране наставнице Тамаре Ускоковић направили су лично поклоне у виду миришљавих сапунчића и посебним паковањем са заставама наше земље и Русије симболично показали да је нашу узајамну комуникацију потребно увек одржавати јасном и ничим упрљаном.

Наставник српског језика и књижевности, Валадимир Чабрић, руководилац Ученичког парламента, учинио је заједно са председницом Ученичког парламента, Александром Јанкоски, и потпредседником Ученичког парламента, Немањом Рајићем, да све буде савршено и на време организовано, а томе је помогао и ученик Иван Неранџић , увек спреман за тачан превод.

У оквиру педагошке сарадње одржани су састанци и консултације са администрацијом и наставницима ЕМК – разговарало се о областима даље сарадње, заједничкој олимпијади из грађевинских дисциплина, могућности организовања личних стажирања за српске ученике по програму ЕМК и предузећа, која су њихови пословни партнери.

28.јануара одржани су семинари и узајамне презентације о културно-историјским и научно-техничким пројекатима ученика виших разреда Прве техничке школе и ученика ЕМК на руском, као страном језику, о информационој технологији, аутоматизацији и о електротехници.

Овог радног дана гости су присуствовали часу руског језика. а домаћини су им били наши ученици IV1p – смер Прехрамбени техничар – и наставница Весна Павловић. То је био леп почетак једног веома узбудљивог дана…

Гостима из Русије су наставница Макетарства, Весна Савић, заједно са наставницом Заштите градитељског наслеђа, Иваном Перић, презентовале архитектуру наших манастира кроз организован корелациони час на тему “Kултурно наслеђе Србије”.

Уралски ученици су са одушевљењем били упознати са пројектима српских вршњака на реконструкцији модела споменика средњовековне архитектуре Србије, развоју ИТ апликација, као и са презентацијом тима ученика електротехнике о реализованом пројекту резервног система акумулатора са соларних панела у Првој техничкој школи презентованог под менторством наставника Немање Јоксимовића.

Гостима из Русије су наставница Макетарства, Весна Савић, заједно са наставницом Заштите градитељског наслеђа, Иваном Перић, презентовале архитектуру наших манастира кроз организован корелациони час на тему “Kултурно наслеђе Србије”.

Ученици архитектонског смера: Душан Димитријевић, Анастасија Рајковић, Јелисавета Лаловић и Никола Миленковић су направили филм о манастиру Драча. Такође, ученици су показали своју макету манастира и филм о изради саме макете. 

Ученице Марта Недовић и Милица Миловић приказале су манастире у Долини јоргована.

Наши гости су показали нескривено одушевљење садржајем који су видели, а ми смо се потрудили да тако буде и у поподневној смени.

Тим ученика одељења IV1e – смер Eлектротехничар енергетике: Лазар Стевановић, Ђорђе Петровић и Лазар Спасојевић, припремио је презентацију на тему „Обновљиви извори енергије“ под менторством наставника Филипа Драгаша. Након одржаног часа наши гости су имали прилику да виде како је реализован
пројекат резервног система акумулатора са соларних панела у Првој техничкој школи.

Тим ученика одељења IV4e – смер Електротехничар рачунара: Димитрије Лазаревић, Огњен Јовановић, Лука Маринковић и Сава Аврамовић, приказао је макету са аутоматским позиционирањем соларних панела, ради што ефикаснијег сакупљања енергије, реализован контролером развијеним помоћу „Arduino“ развојне плоче, а све то под менторством наставника Немање Јоксимовића.

Поред тога приказани су ранији матурски радови ученика „Биомеханичка рука“ и „Детекција температуре и влажности ваздуха“, такође реализовани применом „Arduino“ контролера.

На смеру – Електротехничар информационих технологија, на часу „Веб програмирање“ са наставником Марком Радосављевићем домаћини су заједно били ученици одељења III7e и IV7e.

Ученици трећег разреда: Лука Милојевић, Марко Миловановић и Филип Јоксовић су презентовали гостима „Клијентски скрипт језици – JavaScript“ и веб апликације које су радили уз помоћ Java script-а за „Нумеролошко слагање“.

Ученици четвртог разреда: Богдан Анђелковић, Никола Марковић и Милован Самарџић презентовали су „Серверски скрипт језик – ASP.NET“ и веб апликације „Конвертор текста за пресловљавање у оба смера: ћирилица – латиница, латиница – ћирилица“.

Уралски ученици су се упознали са пројектима српских вршњака на реконструкцији модела споменика средњовековне архитектуре Србије, развоју ИТ апликација, као и са презентацијом тима ученика електротехнике о реализованом пројекту резервног система акумулатора са соларних панела у Првој техничкој школи.

Заузврат, наши гости су нам представили своје радове и у најбољем светлу репрезентовали ЕМК колеџ из Јекатеринбурга.

Алексеј Јескин је одржао презентацију са извештајем на српском језику на тему „ИТ у савременом образовном систему“ и као председавајући Савета ученика ЕМК разговарао са српским колегама о организацији студентске самоуправе, њеним задацима и перспективама.

Даниил Ким је представио научно-технички рад студената ЕМК-а, посебно пројекат „Паметна кућа“, као и резултате регионалне школе – Агенције за стратешке иницијативе „Кадрови будућности за регионе“, којом је управљао колеџ ЕМК.

Денис Андријенко говорио је о карактеристикама индустријске праксе студената ЕМК-а на објектима федералног нивоа, о резултатима првенства „World Skills“ и о учешћу у њему.

Чланови Ученичког парламента су упознали госте са изложбом макета грађевинских пројеката коју су направили ученици различитих разреда наше школе, са лабораторијама и радионицама.

29. јануара, посетивши Музеј војно-техничког завода наши гости су се упознали са историјом развоја научно-техничке мисли и инжењерства у Србији током 19. и 20. века.

Након тога одржан је час грађанског васпитања у Старом дому, у Првој Скупштини Србије.

Заједно са вршњацима из Русије наши ученици су присуствовали и часу веронауке у Старој цркви. Наставник веронауке, диполмирани теолог Борко Богићевић, питким и надахнутим језиком објаснио је како се из руске рецензије формирала српска рецензија језика у Црквеним књигама и како је Миланковићев календар, ето остао и дан данас непризнат од Српске Православне Цркве. На том часу веронауке превод као да није био потребан.

Посета изложби Националног музеја о доприносу руске емиграције развоју Крагујевца употпунила је тај дан у којем смо учили једни о другима и ван школских клупа.

Након тога су наши гости узели учешћа у „Дану ученичких интересовања и хобија ученика Прве техничке школе“. Заједно са песмама у извођењу наших ученика и стиховима који су се низали са сцене Свечане сале помешале су се речи песме Даниила Кима због којег је сала била пуна, а Алексеј Јескин је кроз песму Р. Рождественског свима поручио „Човеку треба мало“.

Овај сусурет је био важан корак у јачању сарадње између образовних институција, између руске и српске омладине, потврђујући снажне духовне везе између братских народа Србије и Русије.

Управо поменути стихови песме „Човеку треба мало“, без превода, најбоље ће можда описати ово обновљено пријатељство:

„Человеку надо мало: чтоб искал и находил…“

Человеку надо мало:
чтоб искал
и находил.
Чтоб имелись для начала
Друг
один
и враг –
один…

Человеку надо мало:
чтоб тропинка вдаль вела.
Чтоб жила на свете
мама.
Сколько нужно ей –
жила…

Человеку надо мало:
после грома –
тишину.
Голубой клочок тумана.

Жизнь –
одну.
И смерть –
одну.
Утром свежую газету –
с Человечеством родство.
И всего одну планету:
Землю!
Только и всего.
И –
межзвездную дорогу
да мечту о скоростях.

Это, в сущности,
немного.

Это, в общем-то, – пустяк.

Невеликая награда.

Невысокий пьедестал.

Человеку
мало
надо.

Лишь бы дома кто-то
ждал.

Роберт Рождественский, 1973