ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ПРОЈЕКТУ GEOMETRY OF COUNTRIES

ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ПРОЈЕКТУ GEOMETRY OF COUNTRIES

У оквиру  ²Маја месеца математике² у  Првој техничкој школи је одржано предавање и изложба у кабинету 2 за рачунарство и информатику посвећена представљању  еТwinnig пројеката Geometry of Countries (у којем је учествовала Прва техничка школа као једина школа из Србије, заједно са школама из још 5 земаља: Румуније, Пољске, Босне и Херцеговине, Португала  и организатора Турске). Изложба ученичких радова на тему Geometry оf Countries (радови који су производ пројекта Geometry of Countries). Реализацијау и организацију предавања на ову тему je извела професор математике и информатике Марина Николић заједно са својим ученицима. Уводно предавање о Еразмус пројекту је презентовао професор српског језика и књижевности Владимир Чабрић.

            Центар за промоцију науке је пре тачно осам година одабрао прави месец за математику – Мај. Уз велики труд врхунских математичара, мреже научних клубова, сарадника, ентузијаста, наставника, из  године у годину доказујемо да приближити математичке идеје широкој публици јесте тешко, али је могуће. Изабран је сам  крај ² Маја месеца математике² за представљање овог пројекта који је трајао 7 месеци.

            Путовањем  кроз  различите културе земаља, закључујемо да је геометрија свуда око нас, у прошлости, садашњости и будућности. Геометрија нису само формуле и израчунавања, она нас повезује са историјом наведених земаља у откривању геометријских облика у застави, геометрије у архитектури и уметности, геометријских облика у народној ношњи и културној баштини.

Кроз све поменуте активности долазимо до сазнања  колику вредност математика и геометрија доприносе људском животу. Ученици који су реализовали ову изложбу су: Рајић Немања I2г, Ерић Михаило I2г, Миловановић Јован I1г, Петрашиновић Јована I2г, Миљојковић Ђорђе I2г, Данило Ћосовић I2г и Спалевић Кристина I1хт. Ученици из свих школа поменутих земаља су уживали у раду и размени идеја, а ученици наше школе су одлично реализовали све постављене задатке.