,Жива библиотека“-Толеранцијом до правилног избора

 

,Жива библиотека“-Толеранцијом до правилног избора

У оквиру пројекта Толеранцијом до правилног избора коју спроводи удружење “ФЕНОМЕНА ” у сарадњи са школским педагогом Прве техничке школе Александром Радовић и Miom Consulting ( агенцијом за консалтинг и едукацију) у свечаној сали у Првој техничкој школи 09.10.2019. године реализована је активност под називом ,,Жива библиотека“. Циљ активности је смањење негативних стереотипа и предрасуда као кључних узрочника дискриминације у друштву.

,,Жива библиотека“ представља иновативну методологију за промовисање људских права, равноправности и борбу против расизма и ксенофобије.

,,Жива библиотека“ функционише баш као и права библиотека. Постоји једна разлика, књиге у ,,Живој библиотеци“ су људи, где читаоци и књиге имају прилику да уђу у прави дијалог. Књиге у оваквој библиотеци представљају групе људи (особе које су жртве породичног насиља, СОС волонтерке, жртве у канџама звери, феминисткиње, жртве вршњачког насиља ,особе које имају веру у себе да све могу ) које су често мета предрасуда и стереотипа и које су често жртве дискриминације.

Један од главних мотоа ,,Живе библиотеке“ је : Не цени књигу по корицама.
Посећеност и заинтересованост ученика Прве техничке школе је била велика. Учествовало је око 250 читалаца и било је 250 читања а у великом одзиву су учествовали и наставници и ученици Прве техничке школе.